Camí escolar, espai amic – FULL INFORMATIU 19

Camí escolar, espai amic – FULL INFORMATIU 19

Amb el full informatiu, rebràs notícies del programa
camí escolar, espai amic de l’Ajuntament de Barcelona.
No veus correctament aquest mail?
clica aquí
Formació

Bones pràctiques – Treball pedagògic

Agenda

També us pot interessar

  • Eines pedagògiques per un camí escolar viu
  • El camí escolar de l’escola Sants Innocents i l’accessibilitat cognitiva
  • Procés participatiu d’anàlisi i millora del paisatge urbà en el barri de Les Corts
  • Et sona el que sentim? Camí escolar Vila de Gràcia
  • El quadern de camp al Col·legi Kotska
  • Maqueta del camí escolar a l’Escola Baixeras
  • Festa de la Primavera. Camí escolar verd Escola Orlandai
  • Festa de la Bici
  • VI Trobada de les Energies Comunitàries
  • Agenda dels infants
  • Jornada Joc i Ciutat
  • Article Eva Millet, "Sobreestimular i hiperprotegir els fills els treu autonomia"

Eines Pedagògiques per un Camí Escolar Viu!

El passat 24 de febrer va tenir lloc la sessió formativa d’“Eines Pedagògiques per un Camí Escolar Viu!” d’aquest curs 2018-2019, en la qual van participar 21 centres educatius de 9 districtes de la ciutat.

Els objectius específics plantejats van ser els següents:

  • Identificar els objectius del programa que es treballen des del currículum escolar
  • Facilitar eines pedagògiques des de les diverses àrees per dur a terme el projecte
  • Compartir materials i experiències que s’estan duent a terme

La sessió va comptar amb dos moments diferenciats. Un primer moment, on des de l’equip tècnic es van presentar breument les diferents fases del programa, els seus objectius i una sèrie d’activitats a desenvolupar en cadascuna d’elles. En la segona part, les i els participants es van agrupar en 4 taules de treball, segons la fase en la qual es troba el seu camí (1. Explorem el Camí, 2. Sortim al Barri, 3 i 4. Mantenim viu el Camí). En cada taula hi havia els dossiers explicatius de diferents activitats i es va demanar als/les assistents que escollissin un cas pràctic a treballar a partir de l’experiència d’un dels centres educatius que configuraven la taula. Finalment, es va compartir el treball de les taules en plenari.

Pel que fa a l’avaluació de la formació, les/els participants van valorar-la molt positivament, destacant, entre altres qüestions, el fet de donar espai per a poder compartir experiències amb la resta d’escoles que es troben en fases del Camí semblants.

Camí escolar IMEB

El camí escolar de Sants Innocents i l’accessibilitat cognitiva
(Districte de Sant Andreu)

La nostra escola es troba en el barri Congrés-Indians i, actualment, els nostres alumnes estan escolaritzats en 2 edificis. La distància és d’uns 300 metres entre l’un i l’altre. La necessitat de millorar els desplaçaments diaris entre els dos edificis, entre altres coses, va fer que ens poséssim en marxa per fer el nostre camí amb moltes idees al cap.

Ser la primera escola d’educació especial que participa en aquest projecte, i les característiques del nostre alumnat ens ha portat a una sèrie de particularitats tant en el desenvolupament del projecte com en la participació dels nostres alumnes en els itineraris i en la vida del barri.

Hem pogut compartir activitats de detecció de necessitats en col·laboració amb estudiants d’Arquitectura i ara tenim l’oportunitat d’incorporar a les botigues del barri una retolació amb imatges ARASAAC per facilitar la comprensió. D’això se’n diu accessibilitat cognitiva. Per a nosaltres és fonamental i prioritari tenir una bona accessibilitat tant física com cognitiva.

Quelcom és cognitivament accessible quan es pot entendre fàcilment.

Ja estem acostumats a utilitzar rampes, ascensors, voreres baixes en lloc d’escales, etc. Tots entenem aquestes solucions com universals i beneficioses per a totes les persones. De la mateixa manera, l’accessibilitat cognitiva beneficia a tothom. Identificar les botigues i el què s’hi ven a través de la pictografia, que els senyals de trànsit estiguin a la vista, que els passos de vianants estiguin pintats (també a les plataformes úniques), etc., són accions que faciliten la comprensió de l’entorn. L’accessibilitat cognitiva minimitza les barreres, promou l’autonomia, fa la vida més fàcil, millora la qualitat de vida. Si els entorns són més accessibles es generen espais inclusius i ens calen menys suports.

Un entorn estructurat i referenciat esdevé un entorn comprensible per a tots i totes.

Gràcies a la implicació d’en Javier que és un dels membres de la comissió de treball del Camí Escolar de la nostra escola i pare d’una de les nostres alumnes, les botigues amigues de la Unió de Botiguers del barri Congrés Indians portaran uns distintius pictogràfics, per ser més accessibles.

Ens consta que a la ciutat de Saragossa fa temps que ho tenen incorporat i que l’eix de comerciants del carrer Fabra i Puig de Barcelona també.

Cap a la tardor inaugurarem el nostre camí però encara tenim molt camí al davant!

Escola Sants Innocents

Procés participatiu d’anàlisi i millora del paisatge urbà per i per a les nenes i els nens del barri de Les Corts

(Districte de Les Corts)

Al mes de Febrer van arrancar els tallers del projecte “El paisatge urbà des del Camí Escolar, Espai Amic. Els infants a l’espai públic” a dues de les escoles de primària del barri de Les Corts: l’escola Lavínia i el CEIP Les Corts.

En les primeres sessions, els estudiants del Màster Internacional en “Intervenció i Gestió del paisatge i del Patrimoni” de la Universitat Autònoma de Barcelona van introduir els tallers amb una petita xerrada sobre els temes de treball i els objectius del projecte.

A l’escola Lavínia, els alumnes de 3r i 4t van debatre sobre què és un espai públic, què hi trobem, què podem fer-hi i quines són les normes que s’han de respectar. Després, cada alumne va dibuixar en un full la seva representació mental del barri partint del camí escolar i marcant els espais públics que freqüenten cada dia (l’escola, els carrers, els parcs i les places…)

e7e957cc-1b34-4a86-a180-902f6bdd3b47.jpg

En la segona sessió, l’alumnat va sortir a explorar amb una fitxa d’observació els tres espais on es planteja una millora de l’entorn escolar: el pati i el terrat de l’escola, l’espai comunitari darrere del centre i la plaça del Sol de Baix. Van apuntar els elements de mobiliari urbà, la vegetació, els diferents usos i usuaris que podien haver-hi. En les pròximes sessions, aquests tres espais es representaran en una maqueta en la qual els alumnes podran materialitzar les seves propostes d’intervenció.

Al CEIP Les Corts, els estudiants del Màster van començar la primera sessió amb una petita presentació sobre el paisatge urbà i els elements que el constitueixen. Després, els alumnes de 5è van compartir la seva percepció del paisatge urbà al voltant de l’escola analitzant les fotografies que van fer al llarg d’una sortida prèvia organitzada amb la participació de la Guàrdia Urbana. A partir d’aquesta informació, els alumnes de la UAB van poder definir uns indicadors que ens permetran avaluar la qualitat del paisatge urbà de Les Corts des de la perspectiva de les nenes i nenes.

En la segona sessió, es van organitzar els grups de treball per començar a plantejar idees d’intervenció per a la millora de l’entorn escolar, partint de les primeres propostes que van votar els alumnes de 5è en un procés participatiu: la transformació del mural de l’escola, l’ampliació de l’hort i la senyalització de les botigues amigues i altres espais amics del camí escolar. També es va enfocar en com reduir la contaminació de l’entorn com a objectiu transversal del projecte.

Finalment, ja van sortir moltes idees bones que ara s’estan desenvolupant per a poder convertir-les en la realitat!

Charlotte Piochon
Tutora del “Master’s Degree in Landscape. Intervention & Heritage Management”

Et sona el que sentim? Camí Escolar Vila de Gràcia.

(Districte de Gràcia)

Un altre any, les tres escoles de Vila de Gràcia han decidit continuar treballant en el seu camí escolar, aquesta vegada amb una òptica diferent i innovadora. En aquesta quarta edició, es proposa redescobrir i reviure l’entorn de l’escola a través d’un dels sentits al qual poques vegades prestem atenció: l’oïda. Què se sent al carrer on passo cada dia? Què estic deixant de sentir? Quina sensació em provoca? Quina informació em dóna del barri on visc?

A part del què sentim –a través de l’oïda-, també es vol treballar en què sentim –a través de les emocions-. Utilitzant l’art i la cançó, es parlarà d’allò que ens provoca l’espai, creant així la BSO del camí: si la vida fos un videoclip, què sonaria? Quina cançó m’agradaria que sonés al meu camí?

I això no és tot! Tota aquesta informació es podrà compartir entre les escoles i la comunitat a través d’un mapa sonor, que inclourà aquells punts que l’alumnat ha triat.

Les escoles Reina Violant, Nou Patufet i Sant Josep ja han iniciat les activitats que tindran lloc durant el segon trimestre del curs, i que culminaran amb un intercanvi d’experiències entre les tres escoles el dia 29 de març.

Canviarà la perspectiva d’aquells i aquelles que han escoltat? Ho descobrirem tornant de Setmana Santa!

Per a més informació, consulteu el blog de Vila de Gràcia.

“Escoltar és preciós per al que escolta” (Proverbi Egipci)
“Per a saber parlar és precís saber escoltar” (Plutarc)

El Quadern de Camp al Col·legi Kotska

(Districte de Gràcia)

L’última setmana de febrer vam treballar el Camí Escolar a les reflexions matinals mitjançant un llibret proporcionat per l’IMEB. En aquest llibret desplegable, els alumnes s’havien de fixar cada dia en un aspecte del Camí Escolar: els senyals de trànsit, les associacions, les botigues amigues…

Tot plegat, per acabar fent un buidatge en un cartell dels aspectes més rellevants i el que és més important: què ens aporta com a infants i quines accions de millora volem suggerir a l’Ajuntament.
Els nostres companys de sisè de Primària també han dut a terme una feina de descoberta de l’entorn pel que fa a les botigues amigues. La idea és que més botigues del barri puguin participar dins del projecte del Camí Escolar.

Què hem après amb aquesta activitat? El Camí Escolar, Espai Amic pretén que els nois i les noies de la ciutat guanyin autonomia personal i qualitat de vida mentre van i vénen només a l’escola, passegen pel parc, van al casal o a fer esport…, promovent alhora un compromís de participació de la comunitat.

Per a aconseguir aquest objectiu és necessari incidir tant en la població infantil com en els adults, per això cal generar actuacions que contribueixin a replantejar-nos les actituds de tots i totes: els nois i les noies han de poder experimentar i aprendre a valorar els riscos mentre la comunitat, entesa com a ciutadania organitzada o no, ha de contribuir a posar les condicions de viabilitat.

L’objectiu principal és el fet de facilitar la mobilitat autònoma, segura i sostenible dels escolars a partir dels 8 anys. Això vol dir que les noies i nois van a peu i sense la companyia d’un adult, amb companys de diferents edats, per l’itinerari que té les condicions de major seguretat.

D’aquest objectiu es deriven altres individualitzats, tals com:

  • Millorar el coneixement del barri.
  • Identificar les situacions de perill.
  • Triar els recorreguts més segurs i agradables.
  • Formular propostes de millora i participar en la seva execució.
  • Incrementar la capacitat d’adaptació a situacions noves.
  • Aprendre comportaments nous adequats a les circumstàncies reals.
  • Aconseguir hàbits més saludables per a ell o ella i més sostenibles per a la ciutat.

A continuació, compartim un vídeo de l’Ajuntament on ho explica molt bé i les fotos del treball que hem fet. Esperem que us agradin!

Mestres de la Comissió del Camí Escolar

Maqueta del Camí Escolar de l’escola Baixeras

(Districte de Ciutat Vella)

A l’escola Baixeras és el segon curs que estem creant el nostre Camí Escolar. El curs passat vam demanar a les famílies que fessin el diagnòstic dels trajectes que feien per anar i venir de l’escola i les dificultats que s’hi trobaven. Aquest curs fem un pas més: treballar el Camí Escolar dins les aules a partir dels interessos de cada grup.

A Educació Infantil hem pensat que per tenir consciència de què significa un camí físicament, seria molt visual crear una maqueta de Ciutat Vella. Així els infants poden veure les distàncies, saber què hi troben en aquest camí i fer-s’ho més seu.

Hem construït aquesta maqueta amb la col·laboració de tothom, en els moments d’Espais Oberts:

  • Alguns infants s’han encarregat de pintar algunes parts de la maqueta com, per exemple, el parc de la Ciutadella.
  • Cadascú ha triat una capsa de cartó petita que han portat de casa i l’ha pintada amb pintura. Quan la pintura estava seca, les hem convertit amb casetes i els hi han fet les finestres i les portes. Cadascú s’ha fet la seva casa. Un cop llestes les hem anat enganxat a la MAQUETA, tenint en compte, la ubicació real de la seva casa.
  • A mesura que anaven verbalitzant edificis emblemàtics del Districte, també els hem construït. Ens hem fixat en una fotografia que després hem exposat en un mural.
  • També, qui ha volgut, ha fet els arbres amb plastilina i, fins i tot, el gat del Botero de la Rambla del Raval.

Un cop acabada, hem jugat a fer circular pels carrers uns cotxes-robot que segueixen les línies negres. Els infants s’havien d’organitzar perquè els cotxes no se sortissin del seu carril.

9d7262ad-6000-4398-a513-19e99fe4c790.jpgb2507fc3-3776-45e2-8c27-e42251ea88e0.jpg

El resultat és ben espectacular! Equip d’infantil de l’escola Baixeras

23 de març 2019

FESTA DE LA PRIMAVERA

Camí escolar verd de l’Escola Orlandai

El pròxim 23 de Març celebrem l’inici de la Primavera i presentem un projecte pioner a la ciutat de Barcelona: ‘El Camí Escolar Verd’. El camí escolar verd consisteix a afegir l’element de natura de forma comunitària en un camí escolar, per tal d’oferir als nens i nenes no només un camí segur a l’escola sinó també un recorregut més saludable!

Hem començat amb una prova pilot que va de la Casa Orlandai a l’Escola Orlandai al barri de Sarrià.

A la Festa de la Primavera el presentem i convidem a veïns i veïnes, entitats i establiments a enverdir el recorregut. Volem que els balcons siguin petits grans jardins al barri i que tothom pugui gaudir dels beneficis de la natura!

Hi haurà cercavila amb música tradicional, recital de poesia de natura, contacontes, intercanvi de plantes, taller de bossetes d’olor… Tot acompanyat d’un vermut i bona companyia! Vine a donar la benvinguda a la primavera i emPORTA´t una planta!

A càrrec de Som Natura, l’Espai Gardenyes la Casa Orlandai i l’Ecocomissió. Amb la col·laboració de l’Escola Orlandai i la Plataforma Sarrià Respira.
camiescolarverd

24 de març 2019

FESTA DE LA BICI

Ajuntament de Barcelona

El diumenge 24 de març al matí se celebrarà la Festa de la Bicicleta a Barcelona. A les 10 h la bicicletada popular començarà a C/ Aragó amb Passeig Sant Joan i realitzarà un recorregut d’11 km finalitzant al Passeig Lluís Companys.

Aquest any els tres eixos temàtics són:

  • El Foment de l’ús de la bicicleta i la convivència amb els altres modes de desplaçament.
  • El nou Bicing, especialment pel que fa a la incorporació de més bicicletes elèctriques a la nova flota.
  • La salut i la qualitat de l’aire.

La resta d’activitats que s’han organitzat al Passeig Lluís Companys començaran a les 10 h i les podeu consultar al programa. L’activitat estrella serà la construcció d’un mosaic gegant d’una bicicleta que es veurà des del cel. Per participar-hi ja us podeu inscriure.

Per a més informació podeu consultar la web de l’Ajuntament

21 al 30 de març 2019

VI TROBADA D’ENERGIES COMUNITÀRIES

Ajuntament de Barcelona

S’acosta la VI trobada de les Energies Comunitàries de l’Ajuntament de Barcelona!

En el programa, podreu trobar debats molt profitosos com el metodològic. Espais de trobada: la cultura i l’educació als centres educatius! O el debat públic: el paper dels equipaments de proximitat contra l’exclusió i per la cohesió de la societat diversa. També una festa de famílies, escoles i entitats de Baró de Viver i molt més!

En l’anterior edició van participar l’AFA i l’equip directiu de l’escola Els Horts dels nostres estimats Camins Escolars de la Verneda i La Pau! Van estar presents en un espai molt interessant d’intercanvi d’experiències i reflexió al voltant dels conceptes de convivència i seguretat humana des del veïnatge. D’altres de les convidades van ser Madres Contra La Droga de Madrid, Acció Raval i l’Associació de Veïnes de Besòs – Sant Adrià. Es va repensar com, des de les persones, es podia resoldre determinades problemàtiques de barri, veure com generar oportunitats i generar xarxa més enllà de l’escola.

Us hi esperem a totes!

Energies Comunitàries

Agenda dels infants

El 19 de novembre de 2018 es va celebrar a l’Espai Jove la Fontana la Jornada de “La Infància i Adolescència: Present i Futur”, on es va presentar l’Agenda dels infants, propostes per millorar el nostre benestar, que explica les 11 demandes que fan les nenes i els nens de Barcelona d’entre 10 i 12 anys, sobre la millora del seu benestar, i les seves propostes d’actuació.

Aquest document s’emmarca dins del programa “Parlen els nens i nenes: el benestar subjectiu de la infància a Barcelona”, de l’Institut d’Infància i Adolescència.

Jornada Ciutat i Joc

El dia 6 de febrer es va celebrar la Jornada Joc i Ciutat, organitzada per l’Ajuntament de Barcelona a través de l’Àrea d’Ecologia Urbana i l’àrea de Drets Socials, i amb el suport de l’Institut Infància i Adolescència de Barcelona.

Els objectius de la jornada eren compartir i debatre sobre la importància social del joc a l’espai públic i presentar el primer Pla del joc a l’espai públic de Barcelona amb horitzó a 2030, que s’emmarca dins de l’estratègia Barcelona dóna molt de joc.

Podeu trobar tota la informació d’aquesta aquí.

Article Revista Crític
Eva Millet: “Sobreestimular i hiperprotegir els fills els treu autonomia”.

Us convidem a llegir l’entrevista de la revista Crític a l’Eva Millet, periodista dedicada a temes d’educació i a l’anàlisi del fenòmen de l’hiperpaternitat.

Consulta els últims fulls informatius
Copyright © Institut Municipal d’Educació Barcelona, All rights reserved.
Esteu rebent el full informatiu del camí escolar, espai amic per que el vostre centre forma part de la xarxa de camins escolars de Barcelona.

correu electrònic:
camíescolarbcn1

donar-se de baixa subscriu-te

logotip_color.jpg

logo_barcelona_educacio_provisional_.png

This email was sent to ampapaucasalsgracia
why did I get this? unsubscribe from this list update subscription preferences
cami escolar bcn · a · Barcelona, NJ 08010 · Spain

Email Marketing Powered by Mailchimp

open.php?u=1daa079f5f2c168434b86a6f2&id=4a43dcb8f5&e=591e600bcf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s